אלפי המבקרים אשר יגיעו השנה לפסטיבל הכליזמרים ה-26, יוכלו ליהנות גם מסדרת הרצאות מרתקת על צפת, מקובליה ומכמניה, ופעילות של סיורים שיתמקדו במבנים היסטוריים חשובים בעיר. ההרצאות תתקיימנה בבית בוסל (אולמי פלטין) במכללה האקדמית צפת, בכל יום בתאריכים 5-8 באוגוסט, החל מהשעה 17:00 לפני תחילת המופעים והן תהיינה פתוחות לקהל הרחב – ללא תשלום.
מדובר בפרויקט "צפת שלפני הפסטיבל", המשותף להפקת פסטיבל הכליזמרים וליחידה למעורבות חברתית של המכללה האקדמית צפת, שמטרתו להאיר באמצעות הרצאות אקדמיות וחוויות אישיות של תושבים את צפונותיה של צפת, מורשתה, וייחודה כערש הקבלה והמיסטיקה.
שמואל הר נוי, מנכ"ל המכללה האקדמית צפת, הרואה חשיבות רבה בשילובה של המכללה בפעילות תרבותית וחברתית בעיר. "המכללה מזמינה את אורחי הפסטיבל ותושבי צפת לפעילויות והרצאות אשר יובילו אתכם למסע קסום בנבכי הזמן של העיר, מורשתה, תרבותה וקסמיה. ההרצאות והפעילויות יועברו על ידי חברי סגל של המכללה ותושבי העיר, אמנים וארכיאולוגים".
החידוש השנה הוא סדרת סיורים מודרכים בנבכי העבר של מתחם בית בוסל שנרכש לאחרונה ע"י המכללה האקדמית צפת. הסיורים אשר יתמקדו בסיפורם המופלא של המבנים ההיסטוריים במקום, יתקיימו בהדרכת שמואל הר נוי, מנכ"ל המכללה, שחקר את תולדותיו של המתחם הייחודי ויספר על שיקום האתר ועתידו, במסגרת התפתחותו של המוסד האקדמי.
סדרת ההרצאות תפתח ביום שני, 5 באוגוסט 2013 בשעה 19:00 ברחבת בית בוסל, בערב פיוטים "עת שערי רצון" המתקיים מידי שנה כמסורת, במסגרת הקתדרה העממית. באירוע יופיעו אמנים בפיוטי סליחות והימים הנוראים לציון ראש חודש אלול, חודש הרחמים והסליחות.
בהמשך ימי הפסטיבל יתקיימו הרצאות: "על צפת , גיא אוני והספין התקשורתי" מפי החוקרת רבקה אמבון; דר' ינון שבטיאל ירצה על: "מסעות קסומים בנקרות צורים ובמחילות עפר במרחבי צפת ובנותיה"; אמן הקבלה דוד פרידמן יספר על "אמנות הקבלה – ספר היצירה המיוחס לאברהם אבינו: הקשר בין גימטריה לגיאומטריה וסוד האותיות והמספרים"; הרב בניהו ברונר ירצה על דמותו הפלאית של האר"י הקדוש; הארכיאולוג יוסי סטפנסקי יאיר את "בשדה התפוחים הקדושים" של האר"י הקדוש בצפת ובתי כנסת הקרויים על שמו, וכמו כן יספר על עדויות חדשות ומפתיעות על החיים בעיר במאות ה: 16-17.
פרטים נוספים ניתן לקבל בעמוד הפייסבוק ואתר המכללה האקדמית צפת באינטרנט.